Het onderzoek is uitgevoerd onder 5571 volwassenen. Het betreft een studie, waarin volwassenen gedurende gemiddeld 8,2 jaren werden gevolgd. Gedurende die tijdsperiode overleden 226 deelnemers.
Na uitgebreide analyse kwam naar voren dat personen in de groep met een vitamine B12 gehalte groter dan 455,41 pg/ml een hoger risico op overlijden hadden. Daarnaast werd een associatie gevonden met hogere leeftijd, hogere BMI, hogere bloeddruk, hogere triglyceriden concentratie, hogere glucosewaarden, een hogere eiwituitscheiding in de urine, hogere leverenzymen en verminderde nierfunctie.
Zoals de onderzoekers zelf aangeven geeft het onderzoek geen antwoord op de oorzaak, er is slechts een associatie vastgesteld. Daarnaast hadden de onderzoekers geen zicht op het gebruik van suppletie. Weliswaar werden de gegevens van de ziekenhuisapotheek gebruikt om enig inzicht te verkrijgen, maar suppletie via de huisarts of via de vrije verkoop was niet bekend. Gebruikers van vitamine B12 suppletie die bekend was werden uitgesloten. Dat maakt uitspraken over effecten van suppletie bijzonder lastig.
Zoals vaker gebeurt met associatieonderzoeken wordt in de pers vaak het meeste lezers trekkende stukje uit een artikel uitgelicht en ontbreekt de nuancering. Dat geldt voor onderzoeken waar een associatie is tussen een tekort en een negatieve gezondheidsuitkomst maar (zoals hier) zeker ook voor een teveel en een negatieve gezondheidsuitkomst.
Inmiddels hebben de onderzoekers van het UMC Groningen hun mededelingen in de pers ingetrokken en aangegeven dat er geen oorzakelijk verband is aangetoond. Zij waarschuwen nu slechts voor supplementen die een veel hogere dosering vitamine B12 bevatten dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).
(https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/Blijf-vitamine-B12-gebruiken-bij-medisch-tekort.aspx)